Hvad er forskellen på Arabica og Robusta?

Forstå din kaffe

Kaffe er en elsket drik verden over, men alle kaffedrikke er ikke skabt ens. De bønner, der bruges til at brygge din morgenkaffe, har deres egen unikke historie, smag og dyrkningsmetode. De to primære kaffesorter, der dominerer markedet, er Arabica og Robusta. Men hvad er forskellene? Lad os dykke ned i detaljerne.

Robusta kaffebønner

Robusta-bønnen, derimod, har en stærkere og mere bitter smag sammenlignet med Arabica. Den trives i lavere højder og er generelt mere modstandsdygtig over for skadedyr, hvilket tilskrives dens højere koffeinindhold

Forskellen på dyrkningen af de 2 kaffebønner

Parameter Robusta Arabica
Koffeinindhold 1,7 – 4% 0,8 – 1,5%
Højde 0 – 900 meter 900 – 2.000 meter
Regn 2.200 – 3.000 mm 1.500 – 2.500 mm
Temperatur 18 – 30°C 15 – 25°C
Fra blomst til bær 11 måneder 9 måneder
Blomstring Uregelmæssigt Ofte efter regn

Hvorfor har arabica bønner mindre koffein i sig?

Koffein er en naturlig forbindelse, der findes i kaffeplanter, og fungerer primært som et forsvarsmiddel mod skadedyr og sygdomme. Koffeins bitre smag og dens virkninger kan afskrække insekter og skadedyr fra at æde planten.

Coffea Arabica og Coffea Robusta, de to primære kaffesorter, har udviklet sig i forskellige økosystemer, hvilket har ført til deres varierende koffeinindhold:

  • Udviklingsmiljø: Arabica stammer oprindeligt fra de højere bjergregioner i Etiopien, hvor der var færre skadedyr og mindre sygdomspres sammenlignet med de lavere højder, hvor Robusta normalt vokser. I disse højder havde Arabica ikke brug for så meget koffein for at beskytte sig.
  • Genetiske forskelle: Over tid og gennem evolutionen har disse to arter udviklet forskellige genetiske egenskaber, hvilket også har påvirket deres koffeinindhold. Arabica har simpelthen en lavere koncentration af koffein i dens genetiske sammensætning.
  • Smag: Arabica bønner er kendt for deres mere delikate og komplekse smagsprofiler, som kan blive overskygget af et højt koffeinindhold. Koffein har en bitter smag, så den lavere mængde koffein i Arabica kan bidrage til en sødere og mere afbalanceret kop kaffe.

Samlet set er den lavere mængde koffein i Arabica bønner et resultat af kombinationen af plantens evolutionære historie, dens genetiske sammensætning og de dyrkningsforhold, hvor den trives bedst.

Kontakt os

Formular til at sende mails med de anbefalede kaffemaskiner.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.